Kunst i Oslo

Oslo er den historiske hovedstaden i Norge, derfor er det nettopp her man finner de mest omfattende samlingene av kunst i landet. En rekke museer inviterer folk inn til spennende utstillinger, og utallige mindre gallerier byr på en unik reise inn i kunstens verden.

Nasjonalgalleriet

Det største og mest kjente museet med fokus på kunst er Nasjonalgalleriet, som er en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Nasjonalgalleriet er et stort bygg midt i Oslo sentrum, ikke langt fra Nationaltheatret. Det ble oppført i 1842 og har en gigantisk samling av norsk kunst fra forskjellige epoker, med fokus på nasjonalromantikken. Her finner du både malerier og skulpturer i hopetall, og det sies at museet kun har stilt ut under ti prosent av deres komplette samling. Dessuten byr Nasjonalgalleriet på en gedigen samling av grafikk og tegninger – denne går helt tilbake til det 15. århundret, og inneholder kjente verk fra kunstnere som Van Gogh, Picasso, Manet og Rembrandt. Her finner man forresten også det verdenskjente maleriet «Skrik» av Edvard Munch, som ble flyttet hit etter at det ble stjålet fra Munchmuseet gjentatte ganger.

Munchmuseet

Edvard Munch er en av de mest kjente kunstnerne fra Oslo, derfor er det ikke overraskende at han har fått et helt eget museum. Munchmuseet ligger like utenfor Oslo sentrum, på et sted som heter Tøyen. Området er kjent for sin høye andel innvandrere og har noen av de verste levevilkårene i Norge, men like ved T-banestasjonen finner man en oase av harmoni. Her finner man både den største botaniske hagen i Oslo, samt det utrolig populære Munchmuseet. Munch ga Oslo kommune alle sine verk som følge av hans testament, og disse utallige maleriene, motivene, tegningene og skulpturene er nå utstilt i museet bygd i hans ære. Her finner du totalt over ett tusen av hans malerier, alle like spennende og unike som «Skrik». Dessverre har politikerne dog besluttet at museet skal flyttes fra området med det dårlige ryktet, og til tross for protester fra både lokalbefolkning og bystyremedlemmer har byggingen av et nytt museum allerede blitt påbegynt i Bjørvika.

Astrup Fearnley Museet

Aker Brygge og Tjuvholmen finner man helt på «tuppen» av Oslo, ved Oslofjorden og bryggen der båtene setter ut mot holmene i fjorden. Her finner man de flotteste restaurantene i byen, de mest fasjonable butikkene og de desidert dyreste leilighetene. Tjuvholmen er et nytt område som er i stadig utvikling, Her finner man det fantastiske Astrup Fearnley Museet, som er Norges største private kunstmuseum med en stor samling av samtidskunst. Her finner man både norsk og internasjonal kunst, med malerier og tegninger fra blant andre Andy Warhol, Bruce Nauman og Damien Hirst. Selv om museet har eksistert siden 1993, var det ikke før i 2012 at det virkelig skapte oppsikt. Da flyttet nemlig museet inn i sine nye lokaler, og bygningen de nå befinner seg i er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano.

Vigelandsparken

Er man en tur i Oslo, er det et absolutt must å ta turen til Vigelandsparken. Gustav Vigeland var kanskje en dårlig representant for det norske folket, men hans utrolige skulpturer er kjente verden rundt og skaper en helt unik atmosfære når man går tur i denne parken. Med beliggenhet ved Majorstuen og omringet av flotte, historiske villaer, er dette en park som elskes av alle aldersgrupper og besøkes av over en million mennesker hvert år. Det gigantiske anlegget inneholder en rekke spennende skulpturer, men det er den lille «Sinnataggen» som er den mest kjente, samt «Monolitten» midt i parken. De nakne menneskene som klatrer i hverandre er et rimelig makabert syn, men tiltrekker seg oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, noe som gjør Vigelandsparken til et sted der man kan møte mennesker fra hele verden.

Privacy Policy