Film i Oslo

Filmer om Oslo

Oslo er en spennende by, med mye liv og rabalder. Derfor har mange filmer blitt skapt med hovedstaden i fokus. Man prøver å forevige den spesielle atmosfæren i Oslo, prøver å vise alle sidene av Tigerstaden. Man prøver å fortelle om både problemene og de positive sidene ved byen på mange ulike måter. Det kriminelle miljøet på østkanten av Oslo har vært med i mange filmer, deriblant «Schpaa», «Izzat» og «Døden på Oslo S». Filmene tar for seg ulike kulturer og ulike tidsepoker, men viser at Oslo kan være nådeløs mot de som finner seg i feil sted til feil tid. På den andre siden har man filmer som «Hawaii, Oslo», der man får en dypere følelse av hva Oslo virkelig handler om. Så har man evige klassikere som «Olsenbanden», der Egon og gjengen morer seg med loven. Filmer om Oslo er alltid spennende, og viser en side av Norge som mange ikke vet om.

Oslofilm

Hvis du virkelig vil bli kjent med filmer fra Oslo og om Oslo, er det Oslofilmene du bør oppsøke. Dette er nemlig en samling på nesten to hundre kortfilmer som har blitt produsert av Oslo kinematografer i det 20. århundret. Her får man et innblikk i utviklingen av hovedstaden, av de ulike miljøene som eksisterer her. Her blir man kjent med historien til Tigerstaden, med de ulike menneskene som har bodd her og formet byen slik den er i dag. Samtidig får man en virkelig følelse av Oslo, man lærer å kjenne byen, man forstår hvorfor folk klamrer seg fast til den. Oslofilmene er en praktfull samling av kortfilmer som alle byens borgere bør se over – i hvert fall en del av dem.

Gullruten

For å hedre de ulike filmprodusentene her i landet, arrangeres det en årlig prisutdeling i Oslo kalt «Gullruten». De første utmerkelsene ble delt ut allerede i 1984, etter flere tiår med fantastiske filmer fra hovedstaden og mange andre steder i Norge. I 1998 ble det endelig besluttet å avholde en årlig utdeling der man viser frem det beste fra TV og kinoene og gir ut prestisjefulle utmerkelser. Prisene gis ut i tretten ulike klasser, der konkurransen er høy og produksjonen er i verdensklassen. Beste TV-drama, beste humorprogram, beste kvinnelige/mannlige skuespillere, beste dokumentar, årets deltaker og årets nyskapning er blant de gjeveste prisene, i tillegg til Publikumsprisen og Hedersprisen. Dessuten har man såkalte fagpriser, der fotografer, lyddesignere og redaktører får sine egne utmerkelser som takk for jobben de utfører.

Filmens hus

Midt i Oslo sentrum finner man Filmens hus, der alle de største filmorganisasjonene i landet holder til. Alle som bruker Filmens hus er på en eller annen måte tilknyttet filmindustrien. Filmweb, Gullruten, Norsk Filmforbund, Produsentforeningen, Norsk filminstitutt, samt et stort arkiv hører til her. Filmens hus rommer også et bibliotek der man kan se film eller kose seg med filmmusikk. På toppen av dette hadde man Filmbutikken her før i tiden, inntil den ble nedlagt i 2009. Fortsatt kan man dog finne et rimelig stort utvalg norske filmer i resepsjonen. Filmens hus huser også Filmkafeen, som åpnet nå nylig. Her møtes folk med film og kino som interesse for å diskutere alt mellom himmel og jord, derfor er Filmens hus et naturlig møtepunkt for landets filmelskere og produsenter.

Colosseum kino

Er du innom Oslo og ønsker å gå på kino, er det Colosseum som bør være ditt foretrukne mål. Dette er den største kinoen i Norge, med nesten ett tusen sitteplasser totalt i den største salen. Den eies av Nordisk Film, og det er her de største kinopremierene avholdes. Colosseum Kino er dessuten et historisk bygg som sto ferdig allerede i 1928, og har siden begynnelsen blitt brukt kun til sitt opprinnelige formål. Colosseum kino preges av den gigantiske kuppelen, og akustikken er helt unik.

Privacy Policy